Gratis verzending vanaf 80 €

Geen verstand van druktechnieken? Zo kiest u de meest geschikte druktechniek!

T-shirt laten bedrukken

De juiste T-shirt druktechniek kiezen

De keuze van het juiste proces voor het bedrukken van een T-shirt is van cruciaal belang, omdat het van invloed is op de kwaliteit van het eindproduct, de productiekosten en de snelheid van het drukken. De verschillende druktechnieken hebben verschillende voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk dat u goed bedenkt welk proces het beste bij uw behoeften past.

De belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een druktechniek:

Kwaliteit: Verschillende druktechnieken leveren verschillende afdrukkwaliteiten op. Processen zoals zeefdruk produceren afdrukken van zeer hoge kwaliteit, terwijl andere, zoals thermische transferdruk, meestal afdrukken van lagere kwaliteit produceren.

Kosten: De productiekosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van het drukproces en de hoeveelheid. Sommige technologieën zijn op voorhand duurder, maar kunnen bij grotere hoeveelheden afdrukken goedkoper produceren. Andere processen hebben lagere kosten vooraf, maar kunnen duurder zijn per t-shirt.

Bij Omnishirt geven we de kostenbesparingen door aan onze klanten in de vorm van kwantumkortingen voor bestellingen van meer dan 10 kledingstukken.

Snelheid: De snelheid van het drukproces is een andere belangrijke factor om te overwegen. Sommige technologieën, zoals digitaal drukken, zijn veel sneller dan bijvoorbeeld zeefdrukken. Dit kan een cruciale factor zijn als u in korte tijd een paar T-shirts moet produceren, bijvoorbeeld voor evenementen die op korte termijn worden gepland.

Al met al is het belangrijk dat u de specifieke vereisten van uw T-shirt drukproject zorgvuldig in overweging neemt en de druktechniek kiest die het best aan die voorwaarden voldoet.

Welke druktechnieken bieden we aan bij Omnishirt en wat zijn de voor- en nadelen?

DTG printen (ook wel digitaal printen)

DTG druktechniek

Wat is DTG printen?

Direct-to-garment (DTG) printing is een drucktechniek waarbij meerkleurige afbeeldingen rechtstreeks op stof kunnen worden gedrukt. Dit wordt steeds populairder voor het bedrukken van T-shirts, omdat hiermee afdrukken van hoge kwaliteit met een breed scala aan kleuren mogelijk zijn en kleine oplagen (vanaf 1 stuk) snel en kosteneffectief kunnen worden gedrukt.

DTG-drukken werkt met een speciale drukmachine die is uitgerust met één of meer inkjetdrukkoppen. De machine wordt gevoed met platen van blanco T-shirts, die vervolgens worden bedrukt volgens een proces dat vergelijkbaar is met dat van een normale inkjetprinter.

DTG printproces

Stap 1: voorbereiding

Het drukproces begint met het voorbereiden van het T-shirt voor de bedrukking. Dit gebeurt door het T-shirt plat op een plaat te trekken die het T-shirt tijdens het drukken op zijn plaats houdt. De drukplaat wordt vervolgens opgetild tot de hoogte van de drukkoppen, die zich in de drukwagen van de machine bevinden.

Vervolgens wordt de drukmachine gevoed met het digitale sjabloon dat op het T-shirt moet worden gedrukt. Omnishirt genereert dit sjabloon automatisch uit uw ontwerp, dat u in onze online editor heeft gemaakt. De machine brengt vervolgens met zijn printkoppen inkt aan op de stof van het T-shirt, waarbij de contouren van het ontwerp worden gevolgd.

DTG druktechniek

Stap 2: Bedrukken

Bij DTG-drukken wordt inkt op waterbasis gebruikt, die speciaal is ontwikkeld voor gebruik op stof. Hij wordt in dunne lagen aangebracht, waarbij de pers verschillende keren over het T-shirt gaat om de gewenste inktdekking te bereiken.

DTG-druk wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van T-shirts, vanaf 1 stuk, omdat het een snelle en kosteneffectieve productie van prints van hoge kwaliteit mogelijk maakt. Het is bijzonder geschikt voor het bedrukken van individuele ontwerpen of unica, omdat er niet voor elk ontwerp een aparte zeef hoeft te worden gemaakt, zoals bij zeefdruk het geval is.

Naast T-shirts kan DTG-bedrukking ook worden gebruikt voor het bedrukken van andere kledingstukken en textiel, zoals hoodies, sweatshirts en draagtassen. Het wordt ook veel gebruikt voor de productie van op maat gemaakte merchandise, zoals bandmerchandise en promotieartikelen. DTG-bedrukking heeft een glad oppervlak.

Overzicht van de belangrijkste eigenschappen van DTG-bedrukken

Voordelen:

 • alle drukkleuren mogelijk, ook wit
 • Alle afbeeldingen en kleurverlopen mogelijk
 • Alle textiel kan worden bedrukt, zelfs donker
 • Goed geschikt voor enkele items wegens lage kosten
 • Goed wasbaar
 • Gaat heel lang mee

Nadelen:

 • alleen van toepassing op textiel (geen polyester / functioneel T-shirt bedrukbaar)

Kortom, DTG-printing is een veelzijdig en efficiënt printproces waarmee veelkleurige prints van hoge kwaliteit op allerlei kledingstukken en textiel kunnen worden gemaakt.

Flexodruk

DTG druktechniek

Stap 1: Wat is flexodruk?

Flexodruk is een druktechniek waarbij het ontwerp met behulp van een plotter uit een film wordt gesneden en vervolgens met hitte en druk op het substraat wordt overgebracht. Het wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van grotendeels monochrome motieven en tekst op T-shirts en andere kledingstukken.

In de eerste stap van het flexodrukproces worden de afzonderlijke kleuren van het ontwerp met behulp van een snijplotter uit dunne, gladde en rekbare folie gesneden. De plotter is geprogrammeerd om de lijnen van het ontwerp te volgen en de gewenste vorm uit de folie te snijden.

Flex Folie uitsnijden

Stap 2: Uitsnijden

De overtollige film wordt dan met de hand verwijderd.

Zodra het ontwerp is voorbereid, wordt het substraat uitgespreid op een vlakke ondergrond, zoals een druktafel of -plaat. Vervolgens wordt het ontwerp op het substraat geplaatst en worden de twee lagen met hitte en druk op elkaar gedrukt. De warmte en druk zorgen ervoor dat de film zich met het substraat verbindt en het gewenste beeld creëert.

Flex Folie in textieldruk

Stap 3: Productie

De overtollige film wordt dan met de hand verwijderd.

Zodra de lijm van de toplaag is afgekoeld, wordt de steunfolie verwijderd en blijft alleen de inktlaag (d.w.z. het motief) op de stof achter. De bedrukte T-shirts worden vervolgens van de druktafel gehaald en ondergaan de nodige afwerkingsprocessen, zoals vouwen en verpakken.

Flexodruk is een populaire druktechniek die vaak wordt gebruikt om T-shirts en andere kledingstukken te voorzien van een metallic, glitter-, neon- of fosforescerende afwerking. Het is bijzonder geschikt voor het bedrukken van eenvoudige ontwerpen met maximaal 3 kleuren en wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van kleinere hoeveelheden of eenmalige stukken op T-shirts en andere kledingstukken. Flexodruk heeft een glad, licht rubberachtig oppervlak.

Overzicht van de belangrijkste eigenschappen van flexodruk

Voordelen:

 • Hoge opaciteit
 • Heldere kleuren
 • Scherpe contouren
 • Effectfilms mogelijk (metallic, neon, fluorescerend)
 • Goed wasbaar
 • Gaat heel lang mee

Nadelen:

 • Geen kleurverloop mogelijk
 • Geen foto’s mogelijk
 • Maximaal 3 kleuren per ontwerp
 • Ademt niet
 • Ontwerp moet in vectorformaat aangeleverd worden

Naast T-shirts wordt flexodruk ook vaak gebruikt voor het bedrukken van verpakkingsmateriaal zoals dozen en tassen, alsook etiketten en promotiemateriaal zoals brochures en posters. Het is een veelzijdige druktechnologie waarmee een breed scala aan materialen kan worden bedrukt, waaronder textiel, papier, karton, kunststof en stof.

DTF (Direct To Foil)

DTF druktechniek

Wat is DTF-druk?

Bij DTF-printing (DTF staat voor Direct-to-Foil) wordt een afbeelding op een transparante folie gedrukt, die vervolgens met hitte en druk op een te bedrukken medium wordt overgebracht. Het is een relatief nieuwe druktechnologie die steeds populairder wordt omdat ze veelkleurige afdrukken van hoge kwaliteit mogelijk maakt op diverse materialen zoals stof, hout, keramiek en metaal.

DTF printing werkt met een speciale drukmachine die is uitgerust met één of meer inkjetprintkoppen. De machine wordt gevoed met een rol transparante folie, die vervolgens wordt bedrukt in een proces dat vergelijkbaar is met dat van een normale inkjetprinter. De folie wordt bedrukt met het gewenste beeld door de inkt in dunne lagen aan te brengen en uit te harden met hitte of UV-licht om deze in de folie te fixeren.

Nadat de film is bedrukt, wordt hij besprenkeld met een smeltlijm. Vervolgens wordt hij op de gewenste grootte en vorm gesneden en op het te bedrukken substraat geplaatst. Vervolgens wordt de folie door middel van warmte en druk op het substraat aangebracht. Hierdoor hecht de smeltlijm zich aan de stof en wordt hij een permanent onderdeel van het materiaal. De drukinkt blijft erop zitten en is zichtbaar.

DTF printer

Voor welke producten is DTF-bedrukking geschikt?

Het DTF-drukproces wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van T-shirts en andere kledingstukken, omdat het opdrukken in meerdere kleuren van hoge kwaliteit met een breed scala aan kleuren mogelijk maakt. Het wordt ook gebruikt voor het bedrukken van diverse andere producten, zoals borden, banners en promotiemateriaal.

Een van de belangrijkste voordelen van DTF-printen is de mogelijkheid om op een breed scala van materialen te printen, waaronder stoffen, hout, keramiek en metaal. Bovendien kunnen prints worden geproduceerd met een hoge mate van detail en nauwkeurigheid, aangezien er op een film wordt gedrukt in plaats van rechtstreeks op het te bedrukken materiaal.

Een ander groot voordeel is de duurzaamheid van de DTF-print. Zelfs na 100 wasbeurten ziet de print er nog net zo uit als op de eerste dag. Dit type bedrukking kan ook zonder problemen op 60 °C worden gewassen en verliest niets van zijn kleurbriljantie. Het bedrukte oppervlak van DTF-bedrukking voelt glad aan.

Overzicht van de belangrijkste eigenschappen van DTF

Voordelen:

 • Alle drukkleuren mogelijk
 • Alle afbeeldingen en kleurovergangen mogelijk
 • Duurzamer dan DTG printen
 • Geschikt voor een breed scala aan materialen
 • Korte productietijden
 • Geen voorbehandeling nodig
 • Wasbaar bij 60 °C
 • Zeer goed bestand tegen veroudering

Nadelen:

 • Enigszins bros oppervlak
 • Niet ademend

DTF-druk is een veelzijdig en efficiënt printproces dat steeds populairder wordt omdat het veelkleurige prints van hoge kwaliteit kan produceren op een breed scala aan materialen.

Sublimatiedruk

T-shirt met Sublimatiedruk bedrukken

Wat is sublimatiedruk?

Sublimatiedruk is een drukproces waarbij warmte wordt gebruikt om kleur op een materiaal over te brengen. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het bedrukken van mokken en glazen of synthetische stoffen, alsook op harde oppervlakken. Het afgewerkte ontwerp wordt afgedrukt op een speciaal transferpapier met een inkjetprinter die sublimatie-inkten gebruikt.

Het transferpapier wordt vervolgens op het te bedrukken materiaal gelegd en in een hittepers geplaatst. De hittepers oefent hitte en druk uit op het transferpapier, waardoor de inkt in een gas verandert en sublimeert, d.w.z. overgaat van een vaste naar een gasvormige toestand zonder door een vloeibare toestand te gaan. Wanneer de inkt een gas wordt, dringt hij in de vezels van het materiaal en hecht hij zich eraan. Zodra het materiaal is afgekoeld, wordt het transferpapier verwijderd en is het ontwerp permanent op het materiaal gedrukt.

Mok met sublimatie druktechniek bedrukken

Voordelen van sublimatiedruk

Een van de belangrijkste voordelen van sublimatiedruk is dat de kleurstof deel gaat uitmaken van het materiaal en niet, zoals bij andere drukmethoden, bovenop het materiaal komt te liggen. Dit betekent dat de opdruk na verloop van tijd niet vervaagt of afbladdert en dat het materiaal zijn oorspronkelijke gevoel en textuur behoudt.

Sublimatiedruk wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen, zoals het bedrukken van sporttruien, kussens, mokken en andere artikelen zoals bierpullen, muismatten en buttons..

Kussen met sublimatie druktechniek bedrukken

Andere voordelen van sublimatiedruk

Naast zijn duurzaamheid en hoogwaardige resultaten is sublimatiedruk ook een kosteneffectieve optie voor grote bestelhoeveelheden. Het is een populaire keuze voor bedrijven en organisaties die gepersonaliseerde producten van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden willen produceren tegen een redelijke prijs.

De sublimatieprint is niet voelbaar omdat hij niet op de stof zit maar er deel van uitmaakt.

Overzicht van de belangrijkste eigenschappen van sublimatiedruk

Voordelen:

 • Scherpe bedrukkingen
 • Alle afbeeldingen en kleurverlopen mogelijk
 • Kleine aantallen mogelijk
 • Korte productietijden
 • Goed wasbaar
 • Duurzaam
 • Grote ontwerpen mogelijk
 • Printen op harde objecten mogelijk

Nadelen:

 • Niet geschikt voor katoen en zijde

Sublimatiedruk is een veelzijdig en betrouwbaar drukproces dat duurzame afdrukken van hoge kwaliteit produceert op een verscheidenheid aan materialen (voornamelijk mokken of buttons). Het is een steeds populairdere keuze voor bedrijven en particulieren die gepersonaliseerde producten met een professioneel resultaat willen produceren.